Ga naar de inhoud

Overgewicht

Overgewicht

In Nederland hebben steeds meer mensen overgewicht. We spreken van overgewicht als de Body Mass Index (BMI) hoger is dan 25. De BMI geeft de verhouding aan tussen je lengte en gewicht. Als je BMI hoger is dan 30 dan spreken we van obesitas.

Ontstaan van overgewicht

De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn te veel eten en te weinig bewegen. Maar ook aanleg, ziekte en medicijnen kunnen een rol spelen bij gewichtstoename. Minder eten en meer bewegen kunnen helpen om af te vallen. Een passend advies is belangrijk om blijvend gewichtsverlies te creëren en honger te voorkomen.

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans op ziektes. Bij overgewicht heb je een grotere kans op:

– Hoge bloeddruk
– Hart- en vaatziekten
– Diabetes type 2
– Rugklachten en gewrichtsklachten
– Galstenen
– Slaapapneu
– Verminderde vruchtbaarheid
– Sommige kankersoorten

Supplied by BMI Calculator USA

Wat kan je doen

Om af te vallen moet je minder energie (calorieën) binnenkrijgen en meer bewegen. Dit is makkelijk gezegd maar soms lastig toe te passen. Hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt is van veel factoren afhankelijk onder andere je leeftijd, geslacht en wat voor activiteiten je doet.

Belangrijk is dat je geen crashdieet gaat doen waarbij je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak een afspraak zodat ik samen met jou een goed plan op kan stellen.

Bewegen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om veel te bewegen. Zet je lichaam goed aan het werk, je merkt dit aan je ademhaling en je hart gaat sneller kloppen. Dit kan je doen door onder andere stevig te gaan wandelen of fietsen. Belangrijk is dat je een vorm van bewegen zoekt die bij je past zodat je het beter vol kunt houden.  

Is bewegen lastig, vraag dan advies aan een fysiotherapeut om te bekijken op welke manier bewegen mogelijk is.

Meer informatie over meer bewegen kun je vinden op: www.30minutenbewegen.nl

Oranjepad 12
Nieuwerkerk aan den IJssel

Sportlaan 3 a
Moordrecht

06 82 18 60 77
van 08:00 tot 20:00

petra@dietistpetra.nl