Ga naar de inhoud

Ondergewicht bij kinderen

Ondergewicht bij kinderen

Sommige kinderen zijn lichter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en lengte. Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Meestal is er niets aan de hand en hoort een lager gewicht gewoon bij je kind.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben. Behalve een ziekte of een eetprobleem kunnen er ook andere oorzaken zijn. Als je kind maaltijden overslaat, weinig lust en heel snel groeit is het belangrijk om dit in de gaten te houden.

Het kan zijn dat een laag gewicht gewoon bij je kind hoort, bijvoorbeeld omdat de ouders ook een laag gewicht hebben. Als je kind de groeicurve blijft volgen en het gewicht niet naar beneden afbuigt, dan is je kind misschien licht voor zijn leeftijd of lengte, maar hoef je je geen zorgen te maken. Neem contact op met de huisarts als je je zorgen maakt.

Gezondheidsrisico’s van ondervoeding

Als je kind langere tijd onvoldoende eet, voelt het zich misschien snel moe. Kinderen die langdurig te weinig eten, hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en hun weerstand neemt af. Als je kind langere tijd weinig eet kunnen er na een tijdje voedingstekorten ontstaan en kunnen de groei en ontwikkeling achterblijven. Ondervoeding kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Als je kind te weinig weegt of een kleine eter is, dan is het in ieder geval belangrijk om gezond te eten. Het lichaam heeft o.a. voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om fit en sterk te blijven. Neem contact op voor advies, dieetzorg wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Oranjepad 2
Nieuwerkerk aan den IJssel

Sportlaan 3 a
Moordrecht

06 82 18 60 77
van 08:00 tot 20:00

petra@dietistpetra.nl