Ga naar de inhoud

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Heb je zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum)? Al jaren begeleid ik vrouwen met zwangerschapsdiabetes, daardoor ben ik inmiddels erg ervaren. Heb je een verwijzing voor zwangerschapsdiabetes van een gynaecoloog uit het IJsselland ziekenhuis, Capelle aan den IJssel of het Groene Hart ziekenhuis, Gouda? Of ben je bij een verloskundige onder behandeling in Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Rotterdam-Nesselande of Capelle aan den IJssel dan kun je bij mij terecht. Door een goede samenwerking met onder andere het IJsselland ziekenhuis en andere disciplines kan in veel gevallen het gebruik van insuline voorkomen worden.

Belangrijk is dat je zo snel mogelijk start met het in de gaten houden van je bloedsuikerwaardes, je kan daarom met zwangerschapsdiabetes bij mij altijd binnen een week terecht!

Het doel van de behandeling is om normale bloedglucosewaarden te bereiken bij een volwaardig eetpatroon met voldoende voedingsstoffen voor moeder en kind. De adviezen verschillen per persoon en daarom is advies op maat zeer belangrijk.

Tijdens het eerste consult zal er uitgebreid uitleg gegeven worden over zwangerschapsdiabetes waardoor je zelf ook keuzes in voeding kan gaan maken. Samen zullen we je voeding bekijken en een voorbeeldmenu maken als je dit prettig vindt. In de meeste gevallen wordt er een bloedsuikermeter/bloedglucose meter uitgelegd zodat je thuis ook je bloedsuikerwaarden kan gaan meten.

Vervolgconsulten zullen plaatsvinden aan de hand van de behoefte en kunnen eventueel ook telefonisch plaatsvinden.

Wat is zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum)?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die over gaat na de bevalling. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar ook vaak merk je het niet.

Je loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes als:

  • Je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • Je eerder een baby kreeg van meer dan 4500gram
  • Je een BMI hoger dan 30 hebt, al voor de zwangerschap
  • Je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
  • Je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst bent
  • Je bloedsuiker te hoog is, al in het begin van de zwangerschap
  • Je polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt


Risico op zwangerschapsdiabetes verkleinen

Aan veel risicofactoren van zwangerschapsdiabetes kun je niets veranderen, zoals je afkomst en diabetes type 2 in de familie. Wat je wél kunt veranderen is je gewicht vóór de zwangerschap. Wil je de kans op zwangerschapsdiabetes verkleinen dan ben je bij mijn praktijk aan het juiste adres. Ik begeleid al jaren vrouwen die zwanger willen worden onder andere met PCOS. De praktijk is zeer goed bereikbaar vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Rotterdam-Nesselande.

Meester P.D. Kleylaan 10
Eerste Tochtweg 76D
Nieuwerkerk aan den IJssel

06 82 18 60 77
van 08:00 tot 20:00

petra@dietistpetra.nl